Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

20 września 2015

Smażona cukinia w sosie jogurtowym

Składniki:
  • 2 duże cukinie,
  • 1 duży jogurt grecki,
  • 1/2 małego opakowania śmietany,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • świeży strąk czerwonego chilli,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinie dokładnie umyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry cukinii z obu stron.
Usmażoną cukinię osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, rozłożyć na talerzach, polać sosem jogurtowym i posypać posiekanym koperkiem oraz drobno pokrojonym chilli (ja chilli pominęłam).
Sos:
Jogurt wymieszać ze śmietaną, przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. 

Kraj pochodzenia: Bułgaria

Źródło: "Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia bułgarska"





Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015Kuchnia krajów słowiańskich 2015

4 komentarze:

  1. szybko, smacznie i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że takie przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, lekkie danie. Lubię cukinię w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta