Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

5 września 2015

Placki z fasolką szparagową

Przepis na placki z fasolką szparagową znalazłam u Krysi na blogu.
Od razu przypadł mi do gustu i postanowiłam je przyrządzić. 
Zaletą tych placków jest to, że można je usmażyć poza letnim sezonem, wykorzystując fasolkę mrożoną.
Przepis  zawiera moje zmiany.

Składniki:
  • 1,5 szkl mleka.
  • 0,5 szkl wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 szkl mąki,
  • 400 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej pół na pół),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Fasolkę umyć, oczyścić z końcówek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm).
W garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Na wrzątek wrzucić fasolkę i gotować ją 10 minut.
Po tym czasie warzywo odcedzić i zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie niech obcieknie z nadmiaru wody.
Przyrządzić ciasto
Do garnka wbić jajka, wlać mleko i wodę gazowaną, sól oraz pieprz do smaku i całość rozkłócić rózgą.
Następnie stopniowo dodawać mąkę, ubijając rózgą tak, aby nie było grudek.
Przygotować gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe.
Do gotowego ciasta naleśnikowego dodać ugotowaną fasolkę - zamieszać wszystko, aby warzywo połączyło się z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz kłaść łyżką nieduże porcje ciasta i smażyć na złoty kolor placki z obu stron.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem lub borówką/żurawiną do mięs.



3 komentarze:

  1. Placki z fasolką to dla mnie nowość i to całkiem ciekawa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo jaki fajny pomysł! Wykorzystam na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta