Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

1 września 2015

Ciasto z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Przepis na to smakowite wytrawne ciasto znalazłam w książeczce Ody Tietz "Najlepsze ciasta z blachy". 
Do przepisu wprowadziłam zmiany: w oryginale dodaje się jeszcze 300 g pokrojonej w kostkę szynki i jeśli ktoś z Was ma na to ochotę, to proszę bardzo, ale u mnie to ciasto jest bezmięsne. Wprowadziłam też inne zmiany i tę zmienioną wersję podaję poniżej. 

Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki,
  • troszkę więcej niż 1/2 szkl letniej wody (150 ml),
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli
Wierzch
  • 1 średni bakłażan,
  • 1/2 kg pomidorów,
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 250 g mozzarelli,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • zioła do pizzy 
Wykonanie:

Ciasto
Drożdże rozmieszać w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
Do miski przesiać mąkę, dodając szczyptę soli.
W przesianej mące zrobić wgłębienie, do którego należy wlać drożdżowy roztwór oraz olej.
Zagnieść szybko ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Kiedy ciasto się już zagniecie tzn. będzie gładkie i lśniące, dobrze jest je jeszcze powygniatać z 10 minut, aby porządnie się napowietrzyło.
Wyrobione ciasto pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wierzch
Bakłażan umyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm, posolić i pozostawić na 10 minut.
Po tym czasie każdy plaster osuszyć wycierając warzywo papierowym ręcznikiem.
Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść plastry bakłażana, zrumienić z obu stron.
Tłuszczu na patelni nie może być zbyt wiele, ponieważ bakłażan jest bardzo chłonny i jest w stanie "wypić" każdą ilość oleju z patelni, a zbyt tłusty nie jest smaczny.
Obrumienionego bakłażana przełożyć na talerz.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórę i pokroić w 1 cm plastry.
Do pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz plastry bakłażana, delikatnie zamieszać.
Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać całość ( z solą ostrożnie bakłażan był już solony, mimo że wytarty papierowym ręcznikiem, zdążył pochłonąć nieco soli).
Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem. W blaszce rozłożyć rozwałkowane ciasto, rozciągnąć je tak, aby utworzyć niewysoki brzeg z ciasta. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. 
Na cieście rozłożyć bakłażana wymieszanego ze świeżymi pomidorami (dobrze jest tę masę warzywną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli farsz będzie zbyt wilgotny, ciasto nam nie wyrośnie i będzie się z trudem piekło).
Warzywa posypać mieszanką ziół do pizzy, a następnie rozłożyć odsączoną i pokrojoną w plasterki mozzarellę (można ją też zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach).
Ciasto piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20-25 minut (u mnie piekarnik gazowy). 

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach: 26 x 31 cm 

    




Warzywa psiankowate 2015 Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

6 komentarzy:

  1. Hehe jaki fajny pomysł na ciasto ;) Smakowicie wygląda, w sam raz na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te zmiany wyszły na dobre, bo ciasto naprawdę wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka cieknie. Szkoda, że nie byłam na degustacji ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta