Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

15 sierpnia 2015

Zupa szpinakowo - jogurtowa

Upały nie odpuszczają, ja też nie, i próbuję pokonać je pysznymi daniami odpowiednimi na taką pogodę.
Bez wątpienia turecka zupa szpinakowo - jogurtowa jest doskonałym posiłkiem na piekielne skwary panujące obecnie w Warszawie.
Zupa jest lekka, kwaskowa w smaku, a do tego błyskawicznie się ją przygotowuje i nie trzeba jej gotować. Po prostu idealna letnia zupa!

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 duże jogurty greckie (800 g),
  • 250 g świeżych liści szpinaku,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1/2 szkl śmietany 12 %,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • ajvar do przybrania* (ja użyłam ten sos)

Wykonanie:
Liście szpinaku umyć, osuszyć, po czym drobno posiekać (zostawić kilka sztuk do przybrania).
Jogurt wymieszać ze śmietaną, do masy przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać. Dosypać posiekany szpinak i jeszcze raz zamieszać.
Przelać zupę do miseczek. Przyozdobić ajvarem oraz pozostawionymi liśćmi szpinaku.

*jeśli do przybrania użyjecie ajvaru, to należy wziąć go zdecydowanie mniej, niż jest to widoczne na zdjęciu - jest bardzo pikantny. Mój sos jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku, dlatego użyłam go w takiej ilości.

Źródło: Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia turecka





Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni Turcja od kuchni

6 komentarzy:

  1. Przyznam,że przepis jest naprawdę ciekawy,nigdy czegoś podobnego nie próbowałam;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie - do dzisiaj :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak mnie kusisz tą zupą, że chętnie bym ją wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie jadłam jeszcze takiej zupy. Chyba czas to zmienić:) Uwielbiam szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szpinak, więc zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta