Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 sierpnia 2015

Kremowy deser z kaszy manny

Delikatna i puszysta jak puch, może być doskonałym deserem.
Dodatek jajka sprawia, że ma niezwykłą konsystencję i nieco inny smak, niż tradycyjna kasza manna. 
Podana z owocami smakuje wyśmienicie.

Składniki:
  • 400 ml mleka,
  • 50 g kaszy manny,
  • 1 duże jajko,
  • 2-3 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać kaszę, cukier i wbić jajko. Roztrzepać wszystko rózgą.
Gotować całość na małym ogniu, bardzo często mieszając (używając rózgi).
Kiedy mleko będzie gorące, a kasza zacznie gęstnieć, wtedy należy intensywnie ubijać kaszę rózgą, aby ją napowietrzyć.
Kiedy deser osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłączyć gaz i ubijać zawartość garnka jeszcze przez dłuższą chwilę.
Podawać z sokiem lub owocami z kompotu.    

Przepis z bloga Mirabelki



5 komentarzy:

  1. pyszny musi być; ja podobny robiłam jako ciasto na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszą manną to dopiero pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekki, puszysty, smaczny deser. Czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta