Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

29 sierpnia 2015

Bagietki nadziewane mielonym mięsem

Nadziewane bagietki są doskonałym pomysłem na niezwyczajną kolację na ciepło.
Farsz proponuję przygotować w głębokiej patelni.

Składniki:
  • 4 półbagietki (bułki o długości ok 30 cm),
  • 20 dkg mielonego mięsa,
  • 20 dkg wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (u mnie ten sos),
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do potraw meksykańskich (dodałam od siebie),
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. 
Smażymy (lekko soląc, aby szybciej zmiękła) póki cebula się nie zeszkli, nie zapominając o mieszaniu, by się nie przypaliła. 
Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do niej mięso mielone, rozdzielając je, aby nie było grudek.
Po jakimś czasie do smażącego się mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż boczek lekko się przyrumieni. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy do zeszklenia czosnku. Nie zapominamy o mieszaniu. 
Na patelnię dodajemy sparzone i obrane ze skóry oraz oczyszczone z szypułek pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę.
Całość dusimy.
Jeśli pomidory są bardzo soczyste, należy farsz dusić póki nadmiar soku pomidorowego nie odparuje - farsz nie może być zbyt wodnisty. 
Kiedy zawartość patelni odparuje, dodajemy przecier pomidorowy.
Doprawiamy nadzienie do smaku i dusimy jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Z bułek odcinamy wierzch, środek wydrążamy i napełniamy ciepłym farszem, po czym zapiekamy w piekarniku w 180 C przez ok. 5 minut, aby bułka się zagrzała i była lekko chrupiąca.

Źródło: Jolanta Muras "Najlepsze dania z mięsa mielonego"



Przepis dodaję do akcji Ani (która jest również autorką powyższego zdjęcia)

Warzywa psiankowate 2015 Warzywa psiankowate 2015

oraz do akcji:

Pora na pomidora!

5 komentarzy:

  1. Masz fajny pomysł na takie bagietki. Zazwyczaj mięsem nadziewamy warzywa. A tu proszę... taka odmiana. Świetnie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkretne zapiekanki. Na pewno skorzystam z przepisu :)
    Witam w akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bagietki były pyszne. Wiem, bo jadłam ;) Świetne na śniadanie, obiad czy kolację.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta