Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

4 lipca 2015

Dżem czereśniowy z kardamonem

W zeszłym roku koleżanka z pracy podarowała mi dżem czereśniowy własnej produkcji. 
Tak się składa, że dżemu z czereśni nie jadłam nigdy wcześniej i bardzo mi on posmakował - tak bardzo, że postanowiłam w tym roku zrobić go sama.
Koleżanka dodaje do czereśni żel-fix, zrobiłam tak i ja, i były to moje pierwsze przetwory z dodatkiem środków żelujących.
Gotowałam go troszkę dłużej niż to jest zalecane na opakowaniu, chciałam, aby owoce się nieco rozpadły, ale czas gotowania zostawiam Waszej decyzji. 
Dżem i tak wyszedł pyszny, a połączenie czereśni z kardamonem jest połączeniem idealnym.  

Składniki:
  • 1,5 kg ciemnych czereśni (waga po wydrylowaniu i oderwaniu ogonków),
  • 525 g cukru,
  • 1,5 opakowania "żel-fixu" proporcja 3:1,
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu

Wykonanie:
Czereśnie myjemy, osuszamy na sicie, po czym drylujemy pestki.
Jeśli nie macie drylownicy, musicie zrobić to ręcznie. Ja przekrawałam owoce na pół i wyciągałam pestkę ze środka (jeśli zdecydujecie się na ten sposób, radzę robić to w rękawiczkach chirurgicznych, aby nie pobrudzić sobie rąk).
Odpestkowane owoce wrzucamy do garnka, dodajemy "żel-fix" i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu środka żelującego.
Kardamon dodajemy wraz z cukrem.
Gotowy gorący dżem nakładamy do porządnie umytych i wyparzonych w piekarniku* słoików. Dokładnie zakręcamy wymytymi i suchymi nakrętkami.
Od razu po zakręceniu każdy słoik stawiamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystygnięcia. Dla lepszego efektu można przykryć dodatkowo słoiki ręcznikiem. 
   
*umyte i suche słoiki wstawiam na ok. 10 minut do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę. Wyparzone wyciągam w rękawicy kuchennej, aby się nie poparzyć.


Swój dżem dodaję do akcji Ejszetki "Kulinarnie z literatury i filmu", wspominając z dzieciństwa fantastyczny cykl książek o Marry Poppins - niezwykłej niani, choć próżnej i nieco szorstkiej w obyciu.
Dzięki Mary, dzieci Państwa Banksów przeżywają mnóstwo przygód, a wszystko to dzieje się w Londynie przy ulicy Czereśniowej 17. 




Kulinarnie z literatury i filmu

6 komentarzy:

  1. Kardamon dodaje swojego specyficznego smaczku. Wyobrażam sobie jak bardzo musi smakować Twój dżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje i nie wiem czy dotrzyma do zimy, bo już trochę go ubyło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zaintrygowało mnie to połączenie czereśni z kardamonem.. warte wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam czereśnie i kardamon wię dżem jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow dżem z czereśni! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta