Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 czerwca 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

Kasza jaglana nie tylko dobrze smakuje w wytrawnej wersji, z cukrem też jej po drodze, a że nigdy nie jadłam jej w wersji słodkiej, postanowiłam spróbować i zrobiłam zapiekankę.
Trudno powiedzieć czy traktować ją jak słodki obiad, czy jednak deser. 

Składniki (na foremkę 15 x 25 cm):
  • 2 szkl wody,
  • 1 szkl kaszy jaglanej,
  • 1 kostka białego sera (250 g),
  • 1 jajko,
  • 1/4 szkl mleka,
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych,
  • cukier puder do smaku,
  • śmietana (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • masło i kasza manna do wysypania formy

Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą, po czym przelać ją wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Dobrze osączyć z wody.
Następnie uprażyć kaszę przez kilka minut na suchej teflonowej patelni, często mieszając. Prażenie skróci proces gotowania.
Do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli oraz odrobinę masła, wsypać uprażoną kaszę i gotować ją na wolnym ogniu, mieszając dość często, póki kasza nie będzie miękka i nie wchłonie wody.
Ugotowaną kaszę przestudzić, uważając, aby nie przestygła za bardzo, bo wtedy zbije się w grudy i nie będzie jej można rozsmarować.
Mleko rozkłócić z jajkiem i 1 łyżką cukru pudru. Dolać miksturę do kaszy, wymieszać - musi się zrobić nieco papkowata konsystencja, aby masa dobrze się rozprowadzała łyżką.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Rozłożyć połowę kaszy.
Biały ser rozgnieść widelcem słodząc go do smaku. Jeśli byłby zbyt suchy, dodać śmietanę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dosypać wiórki i wymieszać.
Twaróg równomiernie rozsmarować na warstwie kaszy w foremce, przykryć pozostałą kaszą.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. godzinę.
Podawać polaną np. jogurtem zmiksowanym z owocami (u mnie z truskawkami).




Zainspiruj się kaszą! III edycja

2 komentarze:

  1. ja też nigdy nie jadłam na slodko. Ale ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta