Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

6 czerwca 2015

Sałatka ze szpinaku z truskawkami

Dawno na blogu nie było żadnej sałatki, więc proszę bardzo!
Ta sałatka przekona nawet największego szpinakowego sceptyka, zaręczam :) 
Połączenie świeżego szpinaku, truskawek, orzechów włoskich i dressingu na bazie oliwy i octu balsamicznego, to prawdziwa kulinarna uczta.
Prosto, wytwornie oraz niewiarygodnie smacznie.
Przepis znaleziony u Ani z Mopsa w Kuchni

Składniki:
  • 20 dkg liści świeżego szpinaku,
  • 15 dkg truskawek,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
  • szczypta soli

Wykonanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Szpinak umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet balsamiczny, wsypać cukier, sól i biały pieprz. 
Słoik zakręcić przykrywką i energicznie nim potrząsać, aż do uzyskania dressingu o jednolitej konsystencji.
Liście szpinaku rozłożyć na talerzu, położyć na nich połówki truskawek oraz posypać orzechami.
Polać całość dressingiem, a na koniec obsypać ziarnami sezamu i gotowe.




Bardzo mnie cieszy, że tę niezwykłą sałatkę mogę dodać do dwóch akcji kulinarnych:


"Czas na szpinak 5!" Milion Smaków Truskawek - druga edycja

8 komentarzy:

  1. Takiej kombinacji nie próbowałam.Ale wygląda zachęcająco i smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kombinacja jest pyszna. Gorąco polecam!

      Usuń
  2. Dziękuję :) Ta sałatka to moje ubiegłoroczne odkrycie. Uwielbiam truskawki w wytrawnej wersji z octem balsamicznym i pieprzem. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta