Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 czerwca 2015

Pierś z kurczaka w sosie z zielonym pieprzem

Ten przepis zaprzecza powszechnej opinii, że kuchnia brytyjska nie należy do najsmaczniejszych (co nie jest prawdą, o czym pisałam w tym poście).
Jak w każdej kuchni, tak i w kuchni Wyspiarzy, potrawy i produkty bywają różne. 
Obok tych, których za nic bym nie tknęła, mam też swoje typy, za którymi tęsknię i żałuję, iż nie są dostępne w Polsce.
Wracam jednak do meritum, czyli doskonałej piersi z kurczaka w sosie z zielonym pieprzem.
Danie proste, a jakże smaczne. Do tego szybko się je robi.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 30 g klarowanego masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szkl domowego bulionu drobiowego (w oryginale 1/2 szkl, dałam więcej, bo sos byłby zbyt gęsty). 
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu

od siebie dodałam:
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • przyprawę do kurczaka
Dodatkowo potrzebujemy kawałek folii aluminiowej do zawinięcia mięsa


Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozbijamy nieco dłonią, aby trochę straciło na swej objętości, ale nie za dużo. 
Mięso nie może być rozbite tak cienko jak na kotlety, dlatego używamy rąk, a nie tłuczka. Doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na trochę, aby przeszło przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Smażymy kurczaka na średnim ogniu przez ok. 5 minut po każdej ze stron.
Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową, aby nie wystygła.
Zwiększamy płomień i na pozostałe masło na patelni sypiemy mąkę. Robimy zasmażkę, mieszając, by nie porobiły się grudki.
Chwilę smażymy, aż do lekkiego zbrązowienia zasmażki (Uwaga!!! Zasmażka ma być złoto-brązowa, nie spalona!). 
Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo powoli dolewamy bulion, rozprowadzając równomiernie zawartość patelni tak, aby nie zrobiły się grudki w sosie.
Kiedy już wymieszamy dokładnie wszystko i sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję, ponownie stawiamy patelnię na gazie i mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodajemy śmietanę i znów mieszamy wszystko na gładko. Dosypujemy zielony pieprz. 
Całość podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania.
Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy sos do smaku.
Podajemy z kurczakiem usmażonym wcześniej.

Źródło: Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska - tradycje, smaki, potrawy 




7 komentarzy:

  1. Apetyczne danie.Zwłaszcza ten koperek przypomina o sezonie letnim;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezoinie ziemniaki tylko z koperkiem (poza sezonem też, bo mrożę zapasy na zimę) :)

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda to danie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - i najważniejsze - nie jest skomplikowane :)

      Usuń
  3. Ja robiłam kiedyś polędwiczkę wieprzową z tłuczonym zielonym pieprzem, była pyszna. Zapewne sosik z tym pieprzem jest bardzo wyrazisty i smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta