Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

16 maja 2015

Tarta cebulowa z szynką

Od dawna miałam ochotę na niemieckie ciasto cebulowe i nawet upatrzyłam sobie przepis. 
Nie miałam jednak migdałów, które były do niego potrzebne, zagniotłam więc klasyczne kruche ciasto na tartę.
Nie mniej jednak, przyrządzając nadzienie, bardzo mocno inspirowałam się przepisem Bartoldzika.

Składniki:
Ciasto
  • 125 g mąki krupczatki,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie
  • 1/2 kg cebuli,
  • 15 dkg szynki w kawałku,
  • 1 mała śmietana (200 g),
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • suszony tymianek,
  • posiekana natka pietruszki wg uznania
Dodatkowo
  • masło i kasza manna do wysmarowania formy

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać oba rodzaje mąki, dodać kawałki zimnego masła, sól oraz gałkę muszkatołową. Posiekać całość nożem, aż powstanie "kaszka".
Następnie wbić jajko, dolać zimną wodę i jak najszybciej zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć je w folię i wrzucić na 5-10 minut do zamrażalnika, aby się szybko schłodziło.
Naczynie do zapiekania tart wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 1/2 cm. 
Przenieść go na wałku do naczynia do zapiekania tart i wyłożyć nim formę. Obciąć nożem nadmiar ciasta przy brzegu.
Ciasto nakłuć gęsto widelcem, po czym wstawić je do lodówki (na minimum 30 minut), celem dalszego chłodzenia.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w plastry. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę, a po minucie dorzucić na patelnię szynkę. Posolić odrobinę, aby cebula szybciej zmiękła.
Dusić całość, aż cebula będzie szklista i miękka. Podczas smażenia mieszać zawartość patelni, by nic się nie przypaliło. Cebula nie może być rumiana, tylko szklista.
Zeszkloną cebulę oprószyć tymiankiem, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
W misce roztrzepać śmietanę z jajkami, doprawiając ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dosypać do całości posiekaną natkę pietruszki w ilości wg uznania.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć je papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi.
Rozgrzać piekarnik do 195 C i podpiec ciasto przez 5 minut.
Zdjąć obciążenie i papier, po czym wypełnić spód tarty nadzieniem - wyłożyć cebulę z szynką i zalać ją masą jajeczno-śmietanową.
Wstawić formę do piecyka i piec 30-35 minut.


     

5 komentarzy:

  1. Takie tary z różnymi nadzieniami są świetne. Bo właściwie racy przy nich nie jest dużo a smakują wspaniale. Twoja z cebulą i szynką też kusio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Uwielbiam tarty za ich możliwości kulinarne.

      Usuń
  2. Wygląda świetnie! W sam raz na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Magdo. Na imprezę, trzeba by ich upiec kilka, zadziwiająco szybko znikła :)

      Usuń
  3. bardzo lubię takie tarty!!! wyśmienicie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta