Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 maja 2015

Sigara boregi - tureckie paszteciki nadziewane serem feta

Sigara boregi - danie kuchni tureckiej znalezione u Izy na blogu mniam-mniam.
Te smakowite, nadziewane ruloniki z ciasta filo lub yufka przypadną do gustu nie tylko wegetarianom. 
Zamiast filo czy yufki użyłam ciasta francuskiego i też świetnie się sprawdziło.

Składniki (na 6 szt.):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (udało mi się takie kupić),
  • 1 duży i 1 malutki ziemniak,
  • 1/2 opakowania sera typu feta,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 żółtko,
  • posiekana natka pietruszki,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pieprz,
  • słodka mielona papryka,
  • czarnuszka do posypania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie do miękkości (wody nie solić). Ugotowane odcedzić, odparować i ciepłe utłuc dokładnie tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
Zeszkloną cebulę dodać do utłuczonych ziemniaków, pokruszyć ser feta, wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i paprykę (jeśli farsz jest za mało słony, to go dosolić. Ja nie dodawałam już soli, gdyż ser feta jest wystarczająco słony).
Całość dokładnie wymieszać.  
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić z góry na dół na 6 pasów o jednakowej szerokości.
Na górze każdego pasa ciasta rozłożyć nadzienie, zostawiając nieco miejsca po bokach.
Zawijać rulony.
Żółtko roztrzepać widelcem w misce. Każdy rulon smarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem, posypać czarnuszką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok 200 C (u mnie 195 C) na złoty kolor.



4 komentarze:

  1. Lubię takie cudeńka z ciasta francuskiego, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) cieszę się że smakowały, chyba po niedzieli też wyciągnę filo z zamrażalnika i znów zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta