Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

23 maja 2015

Czekoladowe ciasto z masą kokosową

Czy może być coś lepszego do kawy niż mocno czekoladowe ciasto przełożone masą kokosową? Zapewniam, że nie! :)
To ciasto, to istne Niebo na talerzu, skąd pochodzi przepis.

Składniki (na blaszkę o wymiarze spodu 21 x 25 cm):
Ciasto
  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 1/2 szkl oleju,
  • 1 szkl mleka,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki stołowe kakao
Masa kokosowa
  • 3 szkl mleka,
  • 7 łyżek kaszy manny,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych
Polewa
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szkl cukru,
  • ok. 1/4 szkl mleka lub wody
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:
Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą w misce tj. mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski wbić jaja, wlać mleko i roztrzepać całość rózgą. Następnie dodać olej i za pomocą rózgi połączyć ze sobą w jednolitą całość.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki ciasta i wszystko wymieszać łyżką nie starając się zbytnio (nie wolno używać miksera, aby nie napowietrzyć ciasta).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 3/4 porcji ciasta. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec 20-25 minut (do suchego patyczka).
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować masę kokosową.
Do garnka wlać zimne mleko, wsypać cukier, kaszę manną oraz wiórki kokosowe. Gotować całość, często mieszając, aby nie porobiły się grudki, póki mleko nie zawrze i kasza nie zgęstnieje.
Gorącą masę wylać na upieczony spód.
Na kokosowej warstwie rozsmarować równo łyżką pozostałe nieupieczone ciasto, po czym wstawić na kolejne 20-25 minut do piekarnika.
Przygotować polewę.
Do rondelka wrzucić masło, wsypać cukier i kakao oraz dolać mleko lub wodę. 
Rozpuszczać wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania jednolitej masy. 
Upieczone ciasto wystudzić. Zimne posmarować polewą czekoladową (wychodzi jej dość sporo).
Wierch można jeszcze dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Jak widać na zdjęciu trochę nierówno podzieliłam ciasto na porcje i górna warstwa jest prawie niewidoczna. Cóż robiłam to ciasto po raz pierwszy - brak wprawy, następnym razem będzie lepiej :).
Najważniejsze, że smakowało.



6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie a przepis nie wydaje się trudny. Chyba wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zestawienie do deserów. A kokos... uwielbiam. Pysznie wygląda Twoje ciasto, chętnie bym spróbowała, bo czekolady dla mnie .... nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto, bardzo w moim guście bo uwielbiam kokos :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta