Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

25 kwietnia 2015

Tarta z bakłażanem i karmelizowaną cebulą

Przepis na tę niezwykłą słono-słodką tartę znalazłam na blogu Wino i kuchnia
Nie ukrywam, jest pracochłonna ale jak najbardziej warta włożonego weń wysiłku.
Ja spód do tarty zrobiłam półkruchy, bo taki moim zdaniem jest smaczniejszy. 

Składniki:
Spód (forma do tart o średnicy 27 cm)
  • 250 g mąki,
  • 2/3 kostki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło i kasza manna do wysypania formy
Nadzienie
  • 1 spory bakłażan,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 100 ml śmietany,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 1 czubata łyżka cukru (na drugi raz dałabym mniej cukru),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1-1,5 łyżki masła klarowanego do smażenia (w oryginale 2 łyżki, jak dla mnie za dużo),
  • oliwa z oliwek do posmarowania bakłażana,
  • suszony tymianek,
  • ewentualnie 1/5 szkl wody

Wykonanie:
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. 
Wszystko siekamy nożem, aż do uzyskania "kaszki". Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
Formę do tart smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.
Na blacie posypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1/2 cm, o wielkości większej niż średnica foremki.
Na wałku przenosimy ciasto do foremki, wykładamy je dokładnie wylepiając formę (ewentualny nadmiar ciasta obcinamy nożem).
Spód nakłuwamy gęsto widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi my przygotowujemy dalsze składniki.
Bakłażana obieramy, kroimy w 1/2 cm plastry. Każdy plater smarujemy oliwą z oliwek za pomocą pędzelka i obsmażamy, aby zmiękł na gorącej teflonowej patelni (w oryginalnym przepisie na patelni grillowej).
Obsmażonego bakłażana odkładamy na bok.
W kubku mieszamy śmietanę i 2 jajka na jednolitą masę, doprawiając wszystko szczyptą soli i dość sporą ilością pieprzu.
Cebulę kroimy na pół, a następnie w piórka.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy (mieszając, aby się nie przypaliła) póki nie zmięknie.
Następnie na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy oba rodzaje octu i całość dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut, często mieszając (w razie potrzeby podlewamy wodą).
W czasie kiedy cebula się dusi, wyciągamy schłodzony spód z lodówki i podpiekamy go w 180 C przez 20 minut.
Na podpieczony spód wykładamy plastry obsmażonego bakłażana, na bakłażana kładziemy karmelizowaną cebulę oraz pokruszony ser feta. Oprószamy wszystko tymiankiem.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Naczynie z tartą wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 30 minut.

Najlepsza jest na zimno! :)



4 komentarze:

  1. Tarta rewelacja-z wykorzystaniem bakłażana;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażan i cebula karmelizowana... to brzmi ciekawie. Świetnie wygląda. Szkoda, że mogę tylko popatrzeć. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta tarta, pyszne połączenie składników:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta