Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 marca 2015

Kurczak w jogurtowej panierce

Prosty i pyszny sposób na filet z kurczaka w zupełnie innej odsłonie.
Przepis z bloga Pani M.

Składniki:
  • 1 pierś kurczaka (podwójna),
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Jogurt przekładamy do miski, roztrzepujemy go z jajkiem i dosypujemy wszystkie rodzaje papryki. Mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze "się rozeszły".
Mięso przekładamy do jogurtowej marynaty i pozostawiamy w niej przez minimum godzinę - czym dłużej, tym lepiej - ja pozostawiłam na całą noc w lodówce, a dopiero następnego dnia smażyłam kotlety.
Miskę z zamarynowanym mięsem wyciągamy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Każdy kotlet panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na gorący kładziemy porcje mięsa i smażymy na rumiano z obu stron.
Mięso przyrządzone w ten sposób jest bardzo soczyste, a jedząc je, miałam wrażenie jakby było otulone puchową jogurtową kołderką.
Smacznego!




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta