Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

28 marca 2015

Kasza manna na sposób czeski

Przepis na czeskie kluski ziemniaczane miał być ostatnim w akcji "Kuchnia czeska 2015", a jednak nie!
Skoro jest sobota i nie muszę nigdzie się spieszyć, postanowiłam przyrządzić mleczne śniadanie - zdrowo, smacznie i zawsze to jakaś odskocznia od nieśmiertelnych kanapek przygotowywanych w dzień powszedni.
Tak więc ugotowałam kaszę mannę wg przepisu z książki "Kulinarne podróże: kuchnia czeska - tradycje, smaki, potrawy".

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 szkl mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać 2 łyżki cukru oraz dodać masło.
Kiedy mleko będzie ciepłe (ale nie gorące) wsypywać stopniowo kaszę manną, mieszając cały czas, aby nie porobiły się grudki. Ja do tego celu użyłam rózgi.
Podczas gotowania nie zapominamy o mieszaniu.
Kiedy kasza się zagotuje i uzyska pożądaną gęstość, wyłączamy gaz i przelewamy ją do miseczek.
Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem, po czym posypujemy tą mieszanką każdą porcję kaszy.
(w oryginalnym przepisie wierzch posypuje się cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem).




Kuchnia czeska 2015
 

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kasze mannę, ale ostatnio nie przepadam za cyamonem, mimo iż jako dziecko go uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam na odwrót: jako osoba dorosła zaczęłam jeść rzeczy, których nie lubiłam jako dziecko :)

      Usuń
  2. Niestety od przedszkola nie lubię takich mlecznych przysmaków :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przedszkolu często podawali przypalone zupy mleczne, więc można się zniechęcić.

      Usuń
  3. ooo manna moja ulubiona ;) i w takiej wersji nie robilam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę mannę z cynamonem jadam już od dawna. Nauczyłam się tak jeść od koleżanki mieszkającej w Szwecji i szczerze mówiąc byłam zdziwiona, że w Czechach również podaje się mannę w ten sposób.

      Usuń
  4. Moje smaki dzieciństwa! Do dziś tak zajadam się kaszą manną, a mój 6-letni syn też to uwielbia :-) U nas mama nam tak robiła odkąd pamiętam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta