Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

21 lutego 2015

Schab pod beszamelem z pieczarkami według Pascala Brodnickiego

U Pani M. zaintrygował mnie schab z pieczarkami pod beszamelem, więc postanowiłam go przyrządzić, tym bardziej, że dysponowałam wszystkimi składnikami w domu.
Po wczytaniu się w post, okazało się, że niniejszy przepis pochodzi z książki "Okrasa kontra Pascal", którą i ja posiadam.
Nie wiedzieć czemu  ten fantastyczny schab zupełnie mi umknął podczas przeglądania książki, ale nic straconego - dzięki Pani M. sięgnęłam po książkę po raz drugi (przetestowałam już z niej przepis na kurczaka z Antyli)   i nie żałuję - schab wyszedł bardzo smaczny, tylko nieco niefotogeniczny :) 

Składniki:
  • 4 plastry schabu,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 szkl mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki startego sera grana padano,
  • 80 g startego sera ementaler,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do obsmażenia mięsa

Wykonanie:
Mięso + pieczarki
Mięso rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem z obu stron, a następnie podsmażyć na tłuszczu.
Podsmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać potrawę.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy mięso. Obsmażone doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy
W garnuszku ugotować mleko, uważając aby się nie przypaliło.
W drugim garnku zrobić zasmażkę z masła i mąki - roztopić masło, dodać do niego mąkę i chwilę podsmażyć (cały czas mieszając), aby mąka nie była surowa. Uważać, by nie przypalić zasmażki.
Ciepłe mleko stopniowo wlewać do garnka z zasmażką, mieszając energicznie trzepaczką póki sos się nie zagęści.
Doprawić beszamel solą i pieprzem, dodać starty ementaler, zamieszać i zestawić z ognia.

Do sosu włożyć obsmażone pieczarki, po czym rozsmarować beszamel na schabie w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym grana padano.
Mięso zapiekać w piekarniku w 180 C przez ok. 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  


5 komentarzy:

  1. Pyszny schab. Wspaniały beszamel. Fantastycznie to zrobiłaś. Przed wszystkim smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. schab fenomenalny !! Muszę taki podać moim panom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to ja też będę musiała taki zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta