Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 stycznia 2015

Szarlotka mojej Babci

Z różnych przyczyn dopiero dziś witam się z Wami w 2015 roku.
Na powitanie proponuję szarlotkę.
Szarlotek piekłam już wiele, z różnych przepisów, lecz zawsze z chęcią wracam do tej najbardziej tradycyjnej - tej, którą piekła moja Babcia.

Składniki (foremka o wymiarach 23 x 28 cm):

Ciasto
  • 3 szkl mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 kostka zimnego masła,
  • 2-3 łyżki śmietany

Masa jabłkowa
  • 2 kg kwaskowych jabłek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 3-4 łyżki bułki tartej

dodatkowo:
  • masło i bułka tarta (lub kasza manna) do wysmarowania foremki

Wykonanie:
Na stolnicę przesiać przez sito mąkę, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz zimne masło - posiekać całość nożem, aby powstała "kaszka". Następnie wbić jajko i dodać śmietanę, po czym zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części 2/3 : 1/3. Obie porcje zawinąć w folię spożywczą i schować na mniej więcej godzinę: większą część do lodówki, mniejszą do zamrażalnika.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Do jabłek dosypać cukier, cynamon oraz tartą bułkę i całość wymieszać.
Wyjąć z lodówki większą porcję ciasta. Rozwałkować ją na stolnicy posypanej mąką na wielkość dna foremki (jeśli używamy papieru do pieczenia, można rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze i potem całość przenieść do foremki, wyścielając jej dno). Rozwałkowane ciasto przenieść na wałku do foremki i wyłożyć nim dno  oraz boki blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub kaszą manną), tworząc niewielki rant.
Ciasto na dnie nakłuć gęsto widelcem. Wyłożyć na nim równą warstwę startych jabłek, a następnie zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach drugą porcję ciasta, wyciągniętą z zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C, wstawić do niego blachę z ciastem i piec około godziny, aż nabierze złotego koloru.

Za chwilę Dzień Babci i Dziadka, więc może skusicie się i upieczecie szarlotkę?



8 komentarzy:

  1. Masz rację te babcine wypieki zawsze są najlepsze. Zawsze się udają i zawsze smakują. Twoja szarlotka również. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ja dawno nie jadłam szarlotki... porywam kawałek do kawy, bo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i proszę się częstować :)

      Usuń
  3. Szarlotke jadam bardzo rzadko. Jakos mi nigdy nie po drodze. Twoja pieknie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Domowa szarlotka idealnie poprawia nastrój w pochmurny dzień.

      Usuń
  4. babcine najlepsze zawsze ;) dawno nie pieklam szarlotki muszę jakąś upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. Babcine przepisy są zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta