Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

4 grudnia 2014

Zupa ziemniaczano - porowa

To już kolejna zupa, którą przygotowałam z przepisu Jelki, kolejna pyszna zupa!
Jej siła tkwi w prostocie - nie ma w składzie żadnych skomplikowanych produktów, nie jest trudna w wykonaniu, a mimo wszystko powala smakiem.
Zupy porowe nie należą do najpopularniejszych na naszych stołach, raczej nie gotuje się ich na co dzień, a szkoda, bo są naprawdę pyszne.
Jedyną różnicą pomiędzy moją zupą a oryginałem, jest brak selera - po prostu nie miałam go w domu, więc zrezygnowałam z tego składnika. Mimo wszystko i tak zupa była przepyszna.
Na stałe wpisuję ją do mojego domowego menu.  

Składniki:
  • 1,5 l wody,
  • 2 pory,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 100 g śmietankowego serka topionego (1 kostka),
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
W garnku zagrzać wodę, posolić do smaku. 
Pory przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, po czym pokroić w plasterki do lekko zielonej części, resztę wyrzucić. Pokrojone pory udusić na maśle na patelni.
Ziemniaki obrać, oczyścić, pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać uduszone pory i dalej gotować do miękkości ziemniaków.
Serek topiony rozprowadzić w gorącym wywarze, dodać do zupy, pogotować jeszcze chwilę.
Doprawić zupę do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Doskonale smakuje z bagietką nadzianą masłem czosnkowym.

* Zupę gotowałam na bazie samej wody i nic jej nie było :)



Zupę dodaję do "mikserowej" akcji:

Zupa na jesień

4 komentarze:

  1. Cieszę się, że tak Ci posmakowała:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo!!! :))) Zasmakowała nie tylko mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za udział w akcji i kolejny ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta