Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

13 grudnia 2014

Zupa koperkowa

Poprzednio był kapuśniak - zupa typowo zimowa. Dla odmiany dziś zaserwuję Wam pachnącą i zieloną zupę koperkową, która kojarzy się z wiosną. Zupę bardzo prostą do przygotowania.
Na przekór pogodzie proponuję trochę słońca na talerzu :)
Co roku robię spore zapasy zimowe z koperku i natki pietruszki, które po prostu drobno posiekane zamrażam w sezonie, kiedy to wszelkiej zieleniny jest pod dostatkiem. W ten sposób mogę się cieszyć koperkiem i natką przez cały rok.

Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 1 korpus z kurczaka,
  • 1,5 kg ziemniaków - ziemniaków musi być dużo!,
  • 200 g mrożonej włoszczyzny (1/2 standardowego opakowania),
  • pęczek koperku,
  • śmietana (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:
Korpus gotować w wodzie przez 20-30 minut, po czym wyjąć go z garnka. 
Bazę na zupę posolić do smaku.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka wraz z mrożoną włoszczyzną.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Następnie część ugotowanych ziemniaków przetrzeć przez sito, aby zagęścić zupę. 
Na koniec doprawić całość pieprzem oraz wsypać posiekany drobno koperek.
Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną.




Zupa na jesień

3 komentarze:

  1. Zapach koperku... ummmm. Bardzo lubię. Często dodaję do surówek. A zupę taką uwielbiam, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa kojarzy mi się z wiosną, ale dlaczego nie zrobić by jej teraz, tak na przekór tej mroźnej pogodzie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta