Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

30 listopada 2014

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Ciasto z gruszkami robiłam po raz pierwszy w życiu.
Upiekłam je w ramach niespodzianki dla koleżanek z kursu językowego, aby osłodzić wszystkim trudy nauki. Wyszło naprawdę smaczne i nikt nie narzekał :)
Przepis pochodzi z bloga make it tasty, tu podaję go z moimi zmianami.

Składniki (forma 23 x 28 cm):

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej (może być też krupczatka),
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g masła (trochę więcej niż 1/2 kostki)
Masa
  • 1,5 kg twardych gruszek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem na 1/2 litra mleka,
  • 2 i 1/3 szklanki mleka

Wykonanie:
Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło posiekać na stolnicy nożem, aż powstanie "kaszka". Następnie dodać śmietanę, 2 żółtka, 1 całe jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Podzielić je na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Porcje ciasta zawinąć w folię spożywczą i: większą część schować do lodówki, mniejszą do zamrażalnika na 30-40 minut.
2/3 ciasta wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia, dopasowując wielkość płata do foremki. Rozwałkowane ciasto przełożyć do brytfanki wraz z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto nakłuć gęsto widelcem i podpiec przez 15 min. Nie wyłączać piecyka, niech się grzeje. 
W czasie, gdy spód się podpieka, obrać owoce i oczyścić je z gniazd nasiennych, potem pokroić na ćwiartki, a później w cienkie plasterki. Plastry gruszek posypać cukrem i bułką tartą, wymieszać.  
Ugotować budynie w ilości mleka podanej powyżej.
Gruszki rozłożyć równą warstwą na podpieczonym spodzie. Wyłożyć na nie ciepły budyń, po czym wyciągnąć z zamrażalnika porcję ciasta i zetrzeć na wierzch budyniu na tarce jarzynowej o największych oczkach. 
W piekarniku zwiększyć temperaturę do 200 C, wstawić brytfankę z ciastem i piec przez 50-55 min, aż będzie rumiane. Po tym czasie wyłączyć piecyk i pozostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Gotowe ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem.




Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasta z budyniem,

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę ciasta z gruszkami. Ale nie łączyłam z budyniem. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta