Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

10 listopada 2014

Befsztyki z Karlstad

Befsztyki z Karlstad to skandynawska alternatywa dla polskich mielonych. Dodatek musztardy do mięsa sprawia, że nabierają one specyficznego, zupełnie innego smaku.
Niestety z braku mielonej wołowiny, użyłam mięso mieszane: wieprzowo-wołowe. Nie sądzę jednak, aby wpłynęło to niekorzystnie na smak kotlecików.

Składniki:
  • 1/2 kg mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 3 żółtka (można zastąpić 1 jajkiem),
  • 2 łyżki łagodnej musztardy,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa. Do mięsa dodać również żółtka, dwa rodzaje musztardy oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Następnie lekko wilgotnymi dłońmi formować nieduże kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano na maśle.
Befsztyki podawać z frytkami i surówką.

P.S. Osobiście dałam nieco mniej musztardy, ale to już kwestia gustu

Źródło: Teresa Cichowicz-Porada "Szwedzki stół - smaki kuchni skandynawskiej"




Kuchnia skandynawska 2014Kuchnia skandynawska 2014

3 komentarze:

  1. Pyszniutkie pulpeciki z tymi musztardami. Przepis zapisałam i chętnie go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być pyszne. Zauważyłam, że Skandynawowie często dodają musztardę do różnych potraw. Niedawno robiłam norweską cebulową z musztardą właśnie i powiem Ci, że smak nieziemski wyszedł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta