Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

12 października 2014

Turecki pilaw z kurczakiem

Lubię potrawy, które cieszą nie tylko kubki smakowe, ale i wzrok - mieniąc się różnobarwnie na talerzu.
Taki właśnie jest ten turecki pilaw, znaleziony w książce "Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - Kuchnia turecka".
Do oryginalnego przepisu wprowadziłam swoje zmiany: dodałam marchewkę, zamiast orzeszków piniowych użyłam solone orzeszki arachidowe oraz dodatkowo doprawiłam potrawę cynamonem.
Jeśli nie macie szafranu, można zastąpić go kurkumą - ona również nada potrawie piękny słoneczny kolor.

Składniki:
  • 1/2 kg piersi z kurczaka,
  • 2 duże cebule,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 marchew,
  • 1/4 kg pomidorów,
  • 1 szkl ryżu,
  • 2 łyżki stołowe rodzynek,
  • 2 łyżki stołowe orzeszków arachidowych (w oryginale orzeszków piniowych),
  • 1,5 łyżeczki szafranu (lub kurkumy),
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szkl wywaru drobiowego (wzięłam domowy rosół),
  • 2 szkl wody,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia (najlepiej z dodatkiem oliwy) 

Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, odstawić na bok.
Marchew obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i białych błonek, a następnie pokroić w paski.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pozbawić szypułek i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim mięso. Do kurczaka na patelni dorzucić cebulę, paprykę oraz marchew, smażyć 2 minuty. Następnie przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i smażyć kolejne 2 minuty.
Szafran rozmieszać w 1/2 szklanki rosołu, wlać na patelnię. Dosypać orzeszki (orzeszki można wcześniej lekko opłukać pod bieżącą wodą na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soli), rodzynki, kmin rzymski, cynamon, dodać pokrojone pomidory. Całość zagotować.
Wsypać surowy ryż, dolać 2 szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż ryż wchłonie wodę.
Gdyby ryż nie zdążył się ugotować, a już wchłonąłby cały płyn, należy podlać go wodą i gotować do miękkości, nie zapominając o częstym mieszaniu, oczywiście.
Pilaw podawać posypany posiekaną natką pietruszki.





5 komentarzy:

  1. Tureckiej kuchni nie znam i przyznam jestem bardzo ciekawa smaku. Twoje danie wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i polecam. Wbrew pozorom nie jest skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile osób jest to przepis? Bardzo mnie zaciekawiło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3-4 osoby się najedzą, zależy jakie porcje się nałoży.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta