Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

14 października 2014

Szarlotka Dorotki - na spodzie innym niż wszystkie

Jesień za oknem - idealny czas na upieczenie szarlotki, która właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej.
Wyśmienitym przepisem podzieliła się ze mną koleżanka z pracy, a ja postanowiłam podzielić się nim z Wami. 
Wiele już piekłam szarlotek lecz ta jest wyjątkowa! Myślę, że wszystko to za sprawą mąki ziemniaczanej, dzięki niej ciasto jest idealnie kruche i wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • 2 szkl mąki krupczatki,
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 małego kubeczka masła roślinnego (125 g),
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1-1,5 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 kg jabłek antonówek (najlepsze są "śmietankowe"),
  • 1 szkl cukru,
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie:
Z obydwu rodzajów mąki, jajka, żółtek, masła roślinnego, cukru pudru oraz proszku do pieczenia zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Opcjonalnie można dodać jeszcze do ciasta trochę śmietany, aby łatwiej było je zagnieść.
To ciasto jest bardzo kruche i niełatwo się je zagniata, dodatek śmietany ułatwia proces łączenia się składników.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 : 1/3.
Mniejszą część włożyć w torebkę foliową, a następnie do zamrażalnika, natomiast większą rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia, na wielkości formy, w której będziemy piec ciasto.
Rozwałkowany spód przełożyć, wraz z papierem do pieczenia, do brytfanki.
Nakłuć ciasto gęsto widelcem, po czym wstawić foremkę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi w lodówce i zamrażalniku, my szykujemy masę z jabłek.
Owoce obieramy (dobrze jest to robić w cienkich lateksowych rękawiczkach, nie zabarwią się nam dłonie), czyścimy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach.
Do jabłek dodajemy cukier, cynamon oraz bułkę tartą, mieszamy wszystko szybko i dokładnie.
Gotowe jabłka wykładamy na schłodzony spód, po czym wyciągamy z zamrażalnika mniejszą część ciasta i ścieramy ją na najgrubszej tarce na wierzch jabłek w brytfance.
Szarlotkę pieczemy w 200 C przez ok. 1 godz., aż nabierze złocistego koloru.



Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014

7 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda. Poproszę o kawałek do jutrzejszej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna szarlotka. Zaśliniłem klawiaturę :D
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wygląda, az chce się zjeśc ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta