Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

9 października 2014

Naleśniki z mięsem i marchewką

Gotując bardzo często robię "przegląd kuchenny" i staram się wymyślić coś do jedzenia ze składników, które akurat mam w domu. Tak było w tym wypadku - farsz powstał z tego, co akurat miałam pod ręką.


Składniki:
  • 25 dkg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem,
  • 1 cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 mała kalarepka (opcjonalnie, akurat miałam),
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kalarepkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i pokroić kostkę.
Uprzednio rozmrożoną marchewkę z groszkiem wrzucić na gorący olej i przesmażyć, aż marchew nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją, po czym dorzucić do warzyw na patelni mięso mielone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso usmażyć rozdrabniając je widelcem.
Pomidor sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubszą kostkę, dorzucić do smażącego się mięsa i warzyw. Dodać pokrojoną w kostkę ugotowaną kalarepkę.
Całość doprawić do smaku i poddusić przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Wyłączyć gaz.
Usmażyć naleśniki wg tego przepisu.
Farsz zawijać w naleśniki. Układać je w formie do zapiekania, zalać sosem pomidorowym z przepisu "Klopsiki w sosie pomidorowym" i zapiec w piekarniku w 200 C przez jakieś 30 minut, aby cała potrawa się zagrzała.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.





Naleśniki na 100 sposobów Naleśniki na 100 sposobów

3 komentarze:

  1. Super przepis ,takiego nie znam a naleśniki wyglądają bardzo apetycznie )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też czasami robię taki remanent w lodówce. Z takich składników wychodzą ciekawe potrawy. Twój przepis na te pyszne naleśniki można zapisać do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta