Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 października 2014

Lasagne z cukinią

Pyszna wegetariańska lasagne z cukinią, podpatrzona u Faceta na talerzu
Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachwycająco, ale zachwycająco smakuje.

Składniki (na foremkę 16x24 cm):
  • 1 kg cukinii,
  • płaty makaronowe do lasagne - ilość zależna od wielkości płatów,
  • 1 opakowanie serka "Capri" (zastąpiłam nim 250 g ricotty występującej w oryginalnym przepisie),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej  a' 400 g,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 100 g żółtego sera (najlepiej mocno aromatycznego),
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • suszone zioła do pizzy lub spaghetti

Wykonanie:
Płaty makaronowe obgotować przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Każdy obgotowany płat wyciągnąć z garnka (uważając, aby nie popękał) na lekko zwilżoną i czystą ścierkę kuchenną.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, po czym dorzucić na patelnię obraną i startą na grubych oczkach cukinię. Smażyć wszystko razem do miękkości cukinii, jeśli zachodzi taka potrzeba, odparować zawartość patelni.
Pod koniec smażenia dodać sprasowane 2 ząbki czosnku. Gotową całość trochę przestudzić, aby po dodaniu sera nie rozpuścił się on od razu.
Żółty ser zetrzeć na tarce, serek "Capri" pokruszyć.
2/3 sera żółtego oraz tyle samo serka "Capri" (bądź ricotty) połączyć ze sobą i dodać do przesmażonej cukinii na patelni. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Passatę pomidorową zagrzać w rondelku, dodając do niej sprasowany ząbek czosnku oraz sól, pieprz, sok z cytryny i cukier do smaku. Do doprawionego sosu dosypać nieco ziół, wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować cienko tłuszczem. Położyć pierwszą warstwę płatów makaronowych oraz po połowie cukinii z serem i sosu pomidorowego. Następnie rozłożyć drugą warstwę makaronu, pozostałą masę serowo-warzywną, polać to resztą sosu i przykryć trzecią, ostatnią, partią płatów makaronowych. Można zostawić odrobinę pomidorów do posmarowania górnej warstwy zapiekanki.
Śmietanę wymieszać z 1/3 pokruszonego serka "Capri", która nam pozostała. Rozsmarować na wierzchu i posypać pozostałym żółtym serem.
Lasagne zapiekać w 200 C ok 30 minut, aż ładnie się zrumieni.



5 komentarzy:

  1. Boska lazania :) Muszę nadrobić, bo dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj dawno nie robiłam. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie makaronowe. Bardzo lubię. Ale wersja z lasagne bardzo mi odpowiada. Nawet taka wegetariańska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To może i ja ją zrobię, bo mam jeszcze w lodówce okazałą cukinię z ogródka mojej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta