Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

20 września 2014

Kotlety wieprzowe w śmietanie

Zaproponowałam już dwie węgierskie zupy, tym razem kolej na danie główne - proste danie jednogarnkowe.
W książce podana ilość składników przewiduje obiad dla czterech osób. 
Niestety cztery osoby tą porcją z pewnością się nie najedzą, co najwyżej dwie. Chcąc nakarmić czteroosobową rodzinę, należy zwiększyć ilość ziemniaków. 
Oryginalnie napisane jest, aby potrawę tę przygotować w naczyniu żaroodpornym i po procesie duszenia, na koniec zapiec w piekarniku. Ja swoje dusiłam w głębokiej, teflonowej patelni i nie zapiekałam na koniec.
W oryginalnym przepisie w jednakowym czasie kładzie się do duszenia się surowe ziemniaki i obsmażone mięso - nie jest to dobry pomysł, gdyż ziemniaki już mi się rozgotowały na paćkę, a mięso jeszcze nie było gotowe. Dlatego proponuję wpierw wrzucić samo mięso, poddusić przez jakiś czas, a dopiero potem dodać plastry ziemniaków do całości.  
Przepis podaję ze swoimi zmianami.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 kotlety schabowe,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka wody,
  • 1-2 łyżki śmietany (w oryginale szklanka),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • smalec do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Kotlety rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na smalcu. 
Obsmażone z obydwu stron, odłożyć na bok.
Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę lekko zrumienić na pozostałym z obsmażania mięsa tłuszczu, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę czosnek, aby się zeszklił.
Na patelnię dosypać paprykę w proszku i natychmiast całość podlać szklanką wody. Zawartość patelni zagotować.
Odłożone na bok kotlety włożyć na patelnię i dusić 15 minut.
Następnie do mięsa dodać obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Kotlety ułożyć na warstwie ziemniaków i dusić do miękkości obydwu składników.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę, lekko potrząsnąć naczyniem i gotować jeszcze przez chwilę.
Podawać posypane posiekaną drobno natką pietruszki z surówką.

Źródło: M.E. Halbański "Potrawy z różnych stron świata"






Festiwal Kuchni Węgierskiej Festiwal Kuchni Węgierskiej

6 komentarzy:

  1. Kotlety są fantastyczne! Robię je od wielu lat, ale przepis mam z innego źródła. Wypatrzyłam go ponad 25 lat temu w tygodniku "Kobieta i Życie". Super! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie do nich wrócę. Fajne i nieskomplikowane danie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jakie fajne kotlety! Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadlabym sobie taki obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta