Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

24 sierpnia 2014

Zupa paprykowo - ogórkowa

Tę niezwykłą w smaku, a bardzo prostą do przygotowania, zupę jadłam po raz pierwszy u Ani - autorki bloga "Mops w kuchni" i organizatorki corocznej akcji kulinarnej "Warzywa psiankowate".
Zupa posmakowała mi tak bardzo, że już następnego dnia zagościła w moim domu i, powiem więcej, zapisała się w domowym menu na stałe.
Jest to Mopsowa zupa w moim wykonaniu i oczywiście dodaję ją do akcji "Warzywa psiankowate 2014", bo jakżeby inaczej!

Składniki:
  • 1,5 l wody (6 szkl),
  • 1/2 kg piersi kurczaka,
  • 2 papryki (najlepiej o różnych kolorach),
  • 2 ogórki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • estragon (3/4 łyżki stołowej),
  • olej do podsmażenia mięsa

Wykonanie:
Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy ją lekko solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Najlepiej pokrojone mięso włożyć do miski i dokładnie wymieszać razem z solą i czosnkiem. Dobrze jest odstawić miskę z mięsem na bok na jakiś czas, niech kurczak "przegryzie się" z dodatkami.
Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy kurczaka i podsmażamy go, aż mięso stanie się całkowicie białe.
Usmażonego kurczaka przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę, po czym zalewamy go 1,5 l wody i gotujemy.
Podczas gdy woda z kurczakiem w garnku się gotują, przygotowujemy warzywa: paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobne paski. Ogórki obieramy i kroimy tak samo.
Kiedy woda w garnku się ugotuje, dorzucamy paprykę. Gotujemy 15- 20 minut.
Pokrojone ogórki dodajemy do garnka na 5-8 minut przed końcem gotowania.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz estragonem, zabielamy śmietaną i podajemy z pieczywem.




Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że tak Ci zasmakowała. U mnie ta zupka była jednym z pierwszym przepisów na blogu http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2010/08/25/zupa-ogorkowo-paprykowa/ Nauczyłam się ją gotować od babci i mamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa zupka do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta