Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

4 sierpnia 2014

Meksykańskie placki z cukinii z kukurydzą

Lubię placki z cukinii, w szczególności ich turecką wersję, która jest przepyszna, jednakże postanowiłam spróbować czegoś innego.
Kulinarnie ponownie przeniosłam się na kontynent północnoamerykański i oto na talerzu zagościły meksykańskie placki z cukinii z kukurydzą. 

Składniki:
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3/4 szkl mąki,
  • 1/2 mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Rozkłócić jajka z mlekiem, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem i wyrobić gładkie ciasto o gęstszej konsystencji. Na koniec dodać roztopione i przestudzone, a jeszcze płynne masło. Ponownie wymieszać na gładko. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, wiec w razie czego należy dosypać nieco mąki, jeśli jest zbyt rzadkie.
Cukinie dokładnie umyć, odciąć końce i zetrzeć na grubej tarce. Jeśli mamy młode warzywa możemy ją zetrzeć  w całości wraz ze skórą. Starsze sztuki należy obrać i pozbawić pestek ze środka.
W oryginalnym przepisie było napisane, aby dodać cukinię od razu do ciasta. Ja ją lekko osoliłam i odstawiłam na trochę, aby puściła sok, po czym odcisnęłam dokładnie z jego nadmiaru.
Do ciasta dodać odciśniętą z soku cukinię oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko wymieszać.
Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
Placki podałam w towarzystwie meksykańskiej salsy z awokado i pomidorów, na którą to przepis ukaże się w następnym poście.

Źródło przepisu: "Podróże kulinarne - kuchnia meksykańska. Tradycje, smaki, potrawy"



Kukurydziane wariacje III


4 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Och! Wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne, podobają mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam placków z cukinii. A tutaj jeszcze takie zacne dodatki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta