Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

5 lipca 2014

Zupa kalafiorowa

Dawno na blogu żadnej zupy nie było, tak więc jest kalafiorowa.
Swojsko, domowo... i koniecznie z posiekanym koperkiem!

Składniki:
  • 1,5 l wody,
  • 1 ćwiartka kurczaka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 średniego selera,
  • 1 mały/średni por,
  • 2 duże ziemniaki,
  • ok. 1/2 kg kalafiora,
  • śmietana,
  • posiekany koperek

Wykonanie:
Z kurczaka oraz warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) ugotować drobiowy bulion. Posolić.
Kiedy warzywa będą miękkie wyciągnąć je na talerz. Por na wiele nam się nie zda, więc możemy go wyrzucić, pozostałe warzywa przestudzić.
Ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę, dorzucić je do gotującego się bulionu. 
Kiedy ziemniaki będą półmiękkie dodać do zupy oczyszczone i umyte różyczki kalafiora. Gotować do miękkości kalafiora i ziemniaków.
Wystudzone warzywa korzenne zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.
Zupę podawać ze śmietaną i posiekanym koperkiem.



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie zupki ;)) też dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, szczególnie kiedy jest sezon na kalafior :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta