Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

12 lipca 2014

Szwedzki jabłecznik

Od ładnych kilkunastu lat leżą sobie w moich zapiskach, już nie wiem skąd wzięte, przepisy na skandynawskie potrawy. Pośród tych kartek wyszperałam "Szwedzki jabłecznik" - prosty deser, bo ciastem nie miałabym odwagi go nazwać.
Jabłecznik ten podaje się na ciepło, w towarzystwie bitej śmietany. Ja podałam go z lodami śmietankowymi, które były bardziej odpowiednie w upalny dzień.
Całość przyrządzałam z połowy składników i dobrze zrobiłam, gdyż po wystudzeniu nie jest smaczny i bardzo się kruszy. Zdecydowanie lepiej smakuje gorący, tyle że trudniej go ładnie pokroić, aby jakoś się prezentował na talerzu i w tym wypadku również na zdjęciu.

Musiałam całkowicie zmienić proporcje masła i bułki tartej, gdyż z tych podanych w oryginalnej recepturze nic dobrego by nie wyszło.
Deser zapiekałam w naczyniu żaroodpornym o pojemności 1 litra i zapewniam, że taka ilość wystarczy swobodnie dla 3-4 osób, jako dopełnienie po obiedzie. Jak jeszcze dorzucimy do każdej porcji po kulce lodów, wszyscy będą syci i usatysfakcjonowani, no chyba że mamy w domu wybitnych łasuchów. 
Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:

  • 2 średnie jabłka,
  • 3/4 kostki masła a 200 g,
  • 125-130 g bułki tartej,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • cynamon (dodałam od siebie)

Wykonanie:
Masło rozpuścić na głębokiej patelni, wsypać bułkę tartą i zrobić zasmażkę dość sypką. 
Należy uważać, aby nie spalić zasmażki. Kiedy będzie gotowa, wyłączyć gaz i zestawić patelnię z palnika, zostawić do przestygnięcia.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość grube plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 zasmażki, na to położyć połowę jabłek, posypać je cukrem i cynamonem, znów rozłożyć 1/3 zasmażki, następnie pozostałe jabłka, posypać je cukrem i cynamonem, a na to ostatnią część zasmażki.
Jabłecznik zapiekać w 200 C przez 30 - 35 minut, uważając, aby nie przypalić wierzchniej warstwy deseru.




Skandynawskie lato 2014
Skandynawskie lato 2014

4 komentarze:

  1. tez bym sobie takiego zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tym bardziej, że nie jest trudny w przygotowaniu.

      Usuń
  2. Podoba mi się, prosty i szybki deser. Fajnie, że moja akcja była okazją do wypróbowania przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta