Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 lipca 2014

Kruche ciasto z malinami

Pyszne, aksamitne i rozpływające się w ustach ciasto, gdzie kwaskowatość malin miesza się ze słodyczą masy z kaszy manny, a wszystko to podane jest na półkruchym spodzie. 
Brzmi smacznie?
Myślę, że tak, i nie ma w tych słowach ni krzty przesady, sami spróbujcie...

Składniki:
Ciasto
  • 3,5 szkl mąki,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 200 g masła (1 kostka),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • mała szczypta soli

Masa
  • 1,5 litra mleka (6 szkl),
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 8 łyżek cukru

oraz
  • 500 g malin (1 opakowanie)

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sodę i sól - wymieszać. Do sypkich składników dodać miękkie masło, śmietanę oraz wbić jajka i zagnieść ciasto.
Kiedy ciasto będzie już jednolite, podzielić je na dwie części: mniejszą (1/3) i większą (2/3).
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozwałkować większą część ciasta na kształt foremki i rozłożyć ją na dnie. Nakłuć gęsto spód widelcem.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi w lodówce gotujemy kaszę manną.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz (cały czas mieszając zawartość garnka) kaszę manną. Ja, wbrew przyjętemu zwyczajowi, gotując kaszę manną, wsypuję ją na zimne mleko. Kiedy wsypujemy ją na gorące mleko prędzej zrobią się grudki.
Podczas gotowania należy kaszę cały czas mieszać, aby się nie zbiła i aby jej nie przypalić, o co nietrudno przy tak dużej ilości.
Gotujemy kaszę do momentu kiedy uzyska konsystencję gęstego budyniu, po czym zestawiamy garnek z gazu i zostawiamy do przestudzenia (około godziny). Kasza ma być przestudzona, ale masa musi być w miarę plastyczna, aby można ją było swobodnie rozsmarować.
Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki, na ciasto wykładamy kaszę manną, a następnie na warstwie kaszy rozkładamy maliny.
Na owoce ścieramy na tarce jarzynowej o największych oczkach mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy w 200C przez 50-55 minut.



Źródło przepisu: Bake&Taste

8 komentarzy:

  1. za to ciasto zabieram się już od kilku lat, muszę wreszcie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. i jest to ciacho! super u Ciebie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ciasto jak marzenie, zrobiło furorę wśród konsumujących :)

      Usuń
  3. Mmm, znakomite! Jak tylko skończą nam się jagodzianki, zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już żałuję że nie było mnie w gronie konsumujacych ;-)
    Gorąco pozdrawiam :-)
    Aga G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też żałuję, że Cię nie było! Zawsze możesz do nas wpaść, tylko zadzwoń wcześniej, to coś upiekę :) Pozdrowionka i gorące uściski!!!

      Usuń
  5. W sam raz na te porę roku, bo malin w bród :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta