Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

28 czerwca 2014

Knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni - robiłam pierogi z serem i truskawkami, teraz czas na knedle.


Lubię różne knedle owocowe: i te ze śliwkami i te z morelami, lecz bez wątpienia truskawkowe należą do moich ulubionych.
Ciasto na knedle owocowe możemy przygotować dwojako: tylko z ziemniaków lub z dodatkiem twarogu.
Tym razem poprzestałam na samych ziemniakach, jednakże jeśli chcielibyście zrobić słodkie knedle w cieście ziemniaczano-twarogowym, musicie wymieszać ziemniaki z białym serem, pamiętając o tym, że ziemniaki muszą stanowić większą część ciasta niż twaróg. U mnie zazwyczaj jest to proporcja 2:1, ale dużo też zależy od gatunku ziemniaków.
Aby przygotować takie pyszności, należy wziąć:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków może to być ciut więcej lub ciut mniej),
  • 1 jajko,
  • Truskawki - umyte i pozbawione ogonków. Najlepsze są nieduże, wkładamy wtedy do środka cały owoc. 

Wykonanie:
Ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielone wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, wbić jajko, wsypać mąkę (najlepiej nie całą, tylko stopniowo, dosypując w razie potrzeby, jeśli ciasto okazałoby się za luźne) i zagnieść na stolnicy ciasto.
Kiedy ciasto będzie już zagniecione odkroić z całości kawałek i uformować z niego gruby wałek.


Następnie pokroić go w dość duże kawałki (zdecydowanie większe niż na kopytka czy kluski leniwe).


Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć dłonią, położyć na środku truskawkę, po czym zawinąć tak, aby zalepić cały owoc, formując dłonią kulki.


W dużym, najlepiej szerokim garnku, nastawić wodę, lekko posolić. Kiedy woda się zagotuje, wrzucać knedle na wrzątek. Po wrzuceniu do garnka lekko przemieszać kluski łyżką cedzakową. Dobrze jest kilkakrotnie tę czynność powtórzyć podczas gotowania, aby knedle się nie zlepiły. 
Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze ok 2-3 minut w zależności od wielkości kulek.
Podawać polane śmietaną lub roztopionym masłem, posypane cukrem.


Lato z... knedlami

3 komentarze:

  1. Też ostatnio robiłam, to świetny sposób na wykorzystanie truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić, jak najszybciej :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ojj zjadłabym sobie takie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta