Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

26 kwietnia 2014

Pieczarki faszerowane Ewy

Ewa już raz zagościła u mnie na blogu wraz z przepisem na "chińszczyznę". Dziś prezentuję Wam jej kolejny przepis, tym razem na faszerowane pieczarki.
Sprawdzą się świetnie jako przystawka, czy ciepła kolacja, choć nad kolacją mocno bym się zastanawiała, ze względu na kaloryczność przepisu ;)

Składniki:
  • 1 kg pieczarek (najlepiej dużych, choć moje były średniej wielkości),
  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kajzerka,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • jajko i bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
Pieczarki pozbawić ogonków, kapelusze obrać.
Przygotować mielone mięso tak jak na kotlety mielone dodając do mięsa namoczoną i odciśniętą z wody kajzerkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, startą na najdrobniejszej tarce cebulę oraz jajko. Całość doprawić solą i pieprzem i wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
Gotowym farszem mięsnym nadziewać kapelusze pieczarek, obtoczyć je w roztrzepanym lekko osolonym jajku, a potem w tartej bułce.
Smażyć na rumiano z obu stron, na małym ogniu pod przykryciem (zaczynając smażenie od "mięsnej" strony).
Po usmażeniu można potrawę nieco odchudzić wykładając pieczarki na papierowy ręcznik.
Na zimno też dobrze smakują.
Przepis dodaję do tegorocznej edycji "Pieczarkowego Tygodnia".





Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

6 komentarzy:

  1. Mój mąż uwielbia pieczarki faszerowane mięsem, ciągle mi powtarza, żebym znów je zrobiła i teraz zrobię w takim wydaniu, bo jestem bardzo ciekawa ich smaku. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za dodanie wpisu do akcji :) Może będzie coś jeszcze? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że nie zdążę, ale nie martw się w ten weekend obiad według Twojego przepisu - wkrótce na blogu.

      Usuń
    2. Cieszę się, ze jest jeden przepis od Ciebie. I czekam z niecierpliwością na wpis z kotlecikami ;)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe te pieczarki, pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie faszerowane

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie fantastyczne! Mogłabym jeść takie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta