Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 kwietnia 2014

Biała kiełbasa w żurawinowej glazurze

Tę kiełbasę przyrządziłam w zeszłym roku na Wielkanoc i tak się złożyło, że do tej pory nie opublikowałam przepisu. 
Czas przeleciał, kolejna Wielkanoc za chwilę i jak mówi przysłowie "co się odwlecze, to nie uciecze", więc publikuję w tym roku :).

Składniki:

  • 6 kawałków białej kiełbasy,
  • 4 łyżki żurawiny do mięs,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Kiełbasę nakłuć widelcem w kilku miejscach, a następnie obgotować we wrzątku przez 10 minut.
Po obgotowaniu i wyjęciu z wody, przełożyć ją do naczynia do zapiekania, posmarować olejem i piec w piekarniku w  200 C, aż będzie rumiana.
Żurawinę wymieszać z miodem i chrzanem. 
Zrumienioną kiełbasę posmarować żurawinową glazurą, wstawić z powrotem do piekarnika, po czym zapiekać ją jeszcze przez 10 minut.

Mało brakowało, a tego przepisu nie byłoby wcale, a konkretnie zdjęcia, by nie było.
W ostatniej chwili, przed zjedzeniem wszystkich kiełbasek, porwałam półmisek do kuchni i pstryknęłam zdjęcie, dlatego urodą zdjęcie nie grzeszy, ale jest!

Źródło przepisu: Mirabelkowy blog


4 komentarze:

  1. ciekawy przepis; powiem szczerze że za zurawiną nie przepadam ale zapisuje i mam chęć go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu się przyjęła. Była ciekawostką na zeszłorocznym wielkanocnym stole.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja tak miałam z ciasteczkami marchewkowymi, też musiało zdjęcie przeleżeć cały rok, choć powtórzyłam je i w tym roku. A propos kiełbasy, mnie jeszcze została paczka, więc taka wersja wydaje się być kusząca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta