Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

8 marca 2014

Tarta serowo - brzoskwioniowa

Tarta o aksamitnym nadzieniu z owocową nutą, która rozpływa się w ustach.
Zrobiła furorę wśród gości, znikając w błyskawicznym tempie, pomimo wcześniejszego obiadu.

Składniki:
Ciasto
  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki śmietany

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie schłodzić je w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i przełożyć do naczynia do tart, wysmarowanego masłem i posypanego kaszą manną lub tartą bułką (zamiast masła i kaszy/bułki formę do zapiekania można  wyłożyć papierem do pieczenia).
Ciasto nakłuć gęsto widelcem, a następnie podpiec w 200 C przez 10 minut.
Na podpieczony spod wyłożyć nadzienie.

Nadzienie
  • 500 g serka do serników,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:
Brzoskwinie podzielić na pół. Jedną połowę zmiksować blenderem na puree, drugą zostawić do dekoracji.
Puree z brzoskwiń dodać do sera, wbić jajka, dosłodzić do smaku cukrem pudrem i całość wymieszać na jednolitą masę.
Tak przygotowane nadzienie wylać na podpieczony spód.
Pozostawione do dekoracji brzoskwinie pokroić w plasterki i rozłożyć na wierzchu.
Tartę piec ok. godziny w 200 C




Tak przy okazji Kochane miłego świętowania!!! W końcu dziś Dzień Kobiet!



3 komentarze:

  1. jak ja lubię takie pyszności ;)) wspaniała tarta

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty, ale takiej jeszcze nie próbowałam. Muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne tulipany i wspaniała tarta :) Z brzoskwiniami <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta