Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

15 marca 2014

American pie - apple pie

Od dłuższego czasu miałam ochotę upiec amerykańską wersję szarlotki, ale jakoś się nie składało. To Magdalena zainspirowała mnie swoim wpisem o szarlotce po amerykańsku, aby wreszcie wypróbować przepis z książeczki "Smaki Ameryki".
Oryginał nieco zmieniłam - do nadzienia, zamiast świeżych owoców, użyłam duszonych jabłek (został mi jeden litrowy słoik z zeszłorocznych zapasów), które potem doprawiłam przyprawami zgodnie z przepisem. 
Całkowicie pominęłam mąkę dodawaną do owoców, w końcu miałam jabłka duszone i gdybym jeszcze do tej masy dodała mąkę, wyszłaby mi niezła papka.  
Apple Pie piekłam w formie do tarty, gdyż ciasta z proporcji mąki podanej w oryginalnym przepisie nie wystarczyłoby na tradycyjną tortownicę, tak aby zrobić wysoki rant i do tego kratkę z ciasta na wierzchu. Zamiast tego ciasto przeznaczone na wierzch utarłam na tarce o najgrubszych oczkach, tym sposobem starczyło go na przykrycie całej powierzchni.

Poniżej podaję oryginalne ilości składników, tak jak w książeczce  J. Futkowskiej i M. Walęckiej-Zdroik "Smaki Ameryki", z której zaczerpnęłam przepis.

Składniki:
Ciasto

  • 2,5 szkl mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 kostka masła,
  • 1 mała szczypta soli

Masa z jabłek

  • 1,4 kg kwaśnych jabłek (najlepsza jest "Antonówka" albo "Szara reneta"), 
  • 3/4 szkl cukru,
  • 1/4 szkl mąki,
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Schłodzone masło posiekać  razem z mąką nożem, aż powstanie "kaszka".
Jajko roztrzepać razem z wodą i dodać do składników na stolnicy. Szybko zagnieść kruche ciasto.
Formę do tart wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
Ciasto rozwałkować w okrąg, większy niż forma do pieczenia, i wyłożyć nim naczynie, w którym będziemy piec placek. Nadmiar ciasta odkroić, uformować w kulkę, schować w torebkę foliową i wrzucić do lodówki lub na krótszy czas do zamrażalnika.
Natomiast formę do tarty wyłożoną ciastem wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki o szerokości 1/2 cm. Pokrojone plasterki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Owoce przełożyć do miski, wymieszać je z mąką, cukrem i innymi przyprawami.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, nakłuć gęsto widelcem i wyłożyć na nie jabłka z miski.
Część ciasta przeznaczoną na wierzch zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach, tak, aby pokryć "kruszonką" całą powierzchnię.
Piec w ok. godziny w 200 C, aż do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.
Jeżeli wierzch zbyt szybko się rumieni, należy przykryć go (przynajmniej na jakiś czas) folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i podawać z lodami waniliowymi.




Ciasto dawno upiekłam, zostało zjedzone i czekało na odpowiedni czas publikacji. Teraz ten czas nadszedł - amerykańska szarlotka idealnie wpisuje się w dwie akcje kulinarne:


Kuchnia Ameryki PółnocnejAkcja Szarlotki


Tym wpisem kończę "słodki tryptyk", teraz czas na wytrawne potrawy.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta