Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 stycznia 2014

Naleśniki po "meksykańsku"

Jedna wersja "meksykańskich" naleśników już była na blogu, tym razem kolej na drugą, wg mojego pomysłu.

Składniki:
Przepis na ciasto znajdziecie tutaj

Farsz:
  • 250 g mieszanego mięsa mielonego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka pomidorów w całości,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili w proszku

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju (na głębokiej patelni).
Dodać mięso, smażyć je, rozdzielając widelcem, aby nie było grudek. póki nie będzie surowe. 
Na patelnię wrzucić odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę  paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość smażyć 2-3 minuty.
Pomidory z puszki wraz z częścią przecieru, sprasowane ząbki czosnku i natkę pietruszki zmiksować blenderem na gładki sos.  Następnie doprawić go do smaku octem z białego wina, cukrem i odrobiną chili.
Gotowy sos wlać na patelnię z mięsem i warzywami dokładnie wymieszać.
Powstałym farszem nadziewać naleśniki.



4 komentarze:

  1. To coś, za co moja córcia by się dała "pokroić":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie! Muszę takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takie naleśniki za mną "chodzą", muszę je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fakne sa takie naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta