Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

28 grudnia 2013

Sernik z brzoskwiniami

Zgodnie z obietnicą, publikuję dziś pierwszy z przepisów na ciasto, które gościło w tym roku na moim świątecznym stole.

Składniki (na blaszkę 33 x 21 cm):
Ciasto
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 szkl mąki,
  • 2 łyżki stołowe śmietany,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników w kubełku,
  • 1 jajko,
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy (można dodać 2 chcąc mieć bardziej zwartą masę, dodając jeden budyń ser ma bardzo lekką, piankowatą konsystencję),
  • 2/3 kostki masła (wyjętego dużo wcześniej z lodówki)
Nadzienie brzoskwiniowe
  • 5 białek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • szczypta soli
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę siekając wszystko nożem, aby powstała "kaszka". 
Następnie dokładamy cukier puder, śmietanę oraz żółtka i zagniatany szybko gładkie i elastyczne ciasto, które dzielimy nożem na dwie części: większą - 2/3 całości i mniejszą o masie 1/3 całości.
Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, a większą rozwałkowujemy na wielkość brytfanki, w której będziemy piec i wykładamy ją na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Przygotowujemy masę serową: masło ubijamy mikserem na puszystą masę wraz z jajkiem i cukrem pudrem, po czym dodajemy ser i budyń śmietankowy, miksując wszystko na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Gotową masę serową wykładamy na ciasto w brytfance.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w plastry i rozkładamy na masie serowej.
Z białek z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i szczypty soli ubijamy mikserem sztywną pianę, rozsmarowujemy ją na brzoskwiniach.
Z zamrażalnika wyciągamy pozostawioną tam mniejszą część ciasta i ścieramy ją na tarce o najgrubszych oczkach, na ubitą pianę z białek.
Sernik pieczemy 60-70 minut w 165 C.



Wigilia 2013

11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny serniczek! U mnie w domu sernik to podstawa każdych świąt i większych wydarzeń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, sernik zdecydowanie kojarzy się ze wszelkimi świętami i uroczystościami, bez niego ani rusz :)

      Usuń
  2. Uwielbiam go! Te brzoskwinie zatopione w serze... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja siostra robi podobny; jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest pyszny. Pozazdrościć siostry ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta