Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

14 grudnia 2013

Pieczarki panierowane

Tradycyjnie potrawę tę przyrządza się z grzybów leśnych, ale ponieważ nie każdy lubi ich intensywny smak, śmiało można zastąpić je pieczarkami.
Celowo w przepisie nie podaję konkretnych ilości, gdyż zależą one od liczby biesiadników przy stole.

Składniki:
  • Kapelusze pieczarek,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki myjemy szybko pod bieżącą wodą, obieramy i odcinamy ogonki, które potem możemy wykorzystać w inny sposób, np. dodając je do któregoś z farszy.
Jajko rozbijamy go głębokiego talerza, solimy i roztrzepujemy widelcem.
Do drugiego głębokiego talerza wsypujemy tartą bułkę.
Każdy pieczarkowy kapelusz obtaczamy wpierw w jajku, potem w bułce, a następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na rumiano z obu stron, pod przykryciem, na średnim ogniu.
Ogień nie może być zbyt mały, aby temperatura tłuszczu nie spadła, oraz nie może być zbyt duży, aby panierka się nie spaliła.





Wigilia 2013

9 komentarzy:

  1. tak, Coma ma przecudowne, emocjonalne teksty, które sobie niebywale cenię. ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczne, uwielbiamy je! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zawsze tak robię kanie ;)) jadłam u kogoś boczniaki tak zrobione i bardzo mi smakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu panierka dobrze robi grzybom :)

      Usuń
  4. uwielbiam panierowane grzybki

    Agatkowa Mama

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta