Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

10 listopada 2013

Naleśniki a la Hortobagy

Jak wiecie cenię sobie bardzo naleśniki za to, że można przyrządzać je na miliony sposobów i nigdy się nie znudzą. 
Dlatego też, gdy na blogu Facet na talerzu podpatrzyłam przepis na klasyczne węgierskie naleśniki a la Hortobagy, nie mogłam się mu oprzeć.
Bartoldzik pisze, że naleśniki te zazwyczaj przyrządza się z dodatkiem drobiu lub cielęciny, ja za to, w jednym ze źródeł, spotkałam się z farszem wieprzowym, i taki też wykorzystałam w swoich naleśnikach. 
Użyłam też gotowego mięsa mielonego, aby skrócić czas przygotowania.
Zamiast oliwy wzięłam smalec, który powszechnie jest stosowany w kuchni węgierskiej.

Usmażyć naleśniki wg tego przepisu - myślę, że do tego dania wystarczy zrobić ciasto z połowy składników.

Składniki:
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka,
  • 500 ml śmietany,
  • natka pietruszki do posypania,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka w proszku,
  • smalec do smażenia mięsa

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu lekko ją soląc (szybciej zmięknie). 
Gdy cebula będzie szklista, dodać mięso. Smażyć je, aż będzie całkowicie białe, rozdzielając dokładnie podczas smażenia widelcem, aby nie było grudek.
Kiedy mięso się obsmaży ze wszystkich stron, zdjąć patelnię z ognia, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać.
Następnie dodać pokrojony w kostkę strąk czerwonej papryki oraz sparzonego i obranego ze skóry pomidora, pokrojonego na mniejsze części (nie filetowałam pomidora, użyłam go całego wraz z naturalnym miąższem, wtedy nie musiałam podlewać sosu wodą). 
Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, nie zaszkodzi przemieszać wszystkiego od czasu do czasu.
Po tym czasie zawartość patelni odcedzić na gęstym sicie. Mięso wraz z warzywami pozostawić do nadziania naleśników, a uzyskany sos przelać z powrotem na patelnię, dolać do niego 400 ml śmietany, po czym go zagotować.
Naleśniki nadziewać mięsnym farszem, zawijać je w kopertę, następnie układać w naczyniu żaroodpornym do zapiekania, smarując każdy naleśnik łyżką sosu. Po rozłożeniu wszystkich naleśników, zalać je pozostałym sosem.
Naczynie z naleśnikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez 10 minut.
Podawać polane pozostałą śmietaną i posypane posiekaną natką pietruszki.





9 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki na słono, wyglądają bosko! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i już pędzę z wizytą do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają po prostu PRZEPYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi sie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny sposób na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://plus.google.com/photos/105486229988186573627/albums/5134169535504157025/5134176497646144338?pid=5134176497646144338&oid=105486229988186573627

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta