Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

31 sierpnia 2013

Jambalaya "po polsku"

Oryginalna jambalaya to potrawa kuchni kreolskiej. Podstawowymi jej składnikami są: ryż, papryka, pomidory, cebula oraz czosnek, reszta składników zależy od inwencji kucharza.
Tutaj prezentuję jej "polską" wersję, pochodzącą z książki Wandy Jackowskiej "Dobra kasza nasza".
Moja jambalaya nie zawiera mięsa kurczaka, które znajdowało się w książkowym przepisie, gdyż go po prostu nie miałam.
Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę (w sezonie oczywiście wykorzystujemy świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 dkg szynki w kawałku,
  • 1 kawałek cienkiej kiełbasy np. toruńskiej, zwyczajnej,
  • 1 duża zielona papryka (w oryginale czerwona),
  • 1 szkl bulionu drobiowego,
  • 1/2 szkl surowej kaszy jęczmiennej,
  • 1/2 szkl surowego ryżu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Ryż i kaszę jęczmienną gotujemy w oddzielnych garnkach wg przepisu podanego na opakowaniu.
Kaszę gotujemy na sypko.
Jeżeli na opakowaniu nie ma podanego sposobu ugotowania kaszy na sypko, stosujemy tradycyjną metodę gotowania tzn. wody musi być dwa razy tyle co kaszy. W naszym przypadku na 1/2 szkl kaszy potrzebujemy szklankę wody. Do wody dodajemy sól oraz łyżeczkę masła, aby ziarenka się nie skleiły. Kaszę wsypujemy do zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Gotującą się kaszę odkrywam dopiero pod koniec gotowania, kiedy już  wchłonie prawie całą wodę i mieszam dość często, póki nie wchłonie jej całkowicie.
W garnku o grubym dnie szklimy na oleju pokrojoną w półplasterki cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i też szklimy. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek oraz gniazd nasiennych paprykę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy przez 2 minuty, potem dolewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy wszystko 5 minut pod przykryciem. 
Do garnka dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, ugotowane wcześniej ryż i kaszę, pomidory wraz z zalewą, pozostałe pół szklanki bulionu. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.



Warzywa psiankowate 2013

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam jamabalaya nigdy, spolszczona wersja wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmmm! Ale pyszności!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta