Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

13 lipca 2013

Kotlety mielone z pieczarkami

Lubię od czasu do czasu przyrządzić mielone trochę inaczej jak zazwyczaj. Bardzo lubię wersję mielonych z pieczarkami.

Składniki:
  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 duża kajzerka, 
  • 1 jajko,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 15-20 dkg pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kajzerkę namoczyć w wodzie i gdy już będzie  miękka dokładnie odcisnąć. Dodać ją do zmielonego mięsa, tak samo jak cebulę startą na najdrobniejszej tarce (na puree) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pieczarki obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach i dodać do mięsa.
Wbić jajko, dosypać przyprawy i całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe kotlety, leciutko je spłaszczając.
Smażyć na rumiano z obu stron - wpierw na bardzo dużym ogniu obsmażyć kotlety z obu stron, aby mięso się ścięło, następnie zmniejszyć płomień i dosmażyć do końca (przekręcając je "na drugą stronę" od czasu do czasu) tak, by  z wierzchu było rumiane a w środku nie było surowe.
Podawać do ziemniaków i surówki.




6 komentarzy:

  1. mniammm zjadłabym sobie takiego kotlecika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, sztućce w dłoń i do dzieła :)

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłem w Niemczech. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że smakowały. Zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych kotletów.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta