Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

27 czerwca 2013

Wieprzowina w słodko - kwaśnym sosie

Składniki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 średnie papryki (kolor dowolny, u mnie zielone),
  • 1/2 puszki ananasa w kawałkach lub kilka plastrów pokrojonych w kostkę,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielony imbir,
  • miód,
  • ocet z białego wina,
  • sos sojowy,
  • olej do smażenia,
  • woda i mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i imbirem - odstawić na trochę niech przejdzie przyprawami.
Cebulę przekroić na połowę, pokroić razem ze szczypiorem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Mięso wrzucić na rozgrzany olej, obsmażyć.
Do mięsa dodać cebulę i szczypior i smażyć do zeszklenia warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dorzucić na patelnię sprasowane ząbki czosnku i smażyć wszystko jeszcze 1 - 2 minuty, niech czosnek też się zeszkli i puści aromat. Zawartość patelni przełożyć do garnka, podlać wodą, aby mięso było przykryte i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. 
Na jakieś 20 - 15 minut przed końcem gotowania, do garnka dodać  paprykę i ananasa oraz doprawić sos do smaku octem, miodem i sosem sojowym. Dusić dalej pod przykryciem. Na koniec zagęścić sos zaprawką z wody i mąki ziemniaczanej, pogotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Od dawna przyrządzenie czegoś takiego chodziło mi po głowie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta