Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

20 kwietnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty III

   To już trzecia wersja surówki z czerwonej kapusty, równie wyśmienita co poprzednie. Ten przepis otrzymałam od kolegi z pracy.

Składniki:
  • 1/4 średniej główki czerwonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duże słodkie jabłko,
  • 2 duże ogórki kwaszone,
  • sól, 
  • ocet z białego wina,
  • cukier,
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
   Oczyszczoną z pierwszych liści kapustę drobno szatkujemy.
   W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i octu winnego. Do gotującej się wody wrzucamy kapustę i gotujemy ją do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
   Do wystudzonej kapusty dodajemy starte (wraz ze skórką) na najgrubszej tarce ogórki kwaszone, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko również starte na grubej tarce oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze raz mieszamy całość.

4 komentarze:

  1. Muszę zrobić, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam czerwona kapustę pod każdą postacią, bardzo fajna sałatka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie dla wielbicieli czerwonej kapusty :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta