Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

19 kwietnia 2013

Pieczarkowe ptysie

   Ten przepis, to właściwie przepis rodzinny - przekazywany od jednej cioci do drugiej, po czym wylądował u mnie, a ja go podaję Wam, gorąco polecając, bo ptysie z pieczarkami są po prostu pyszne! To doskonała przystawka na przyjęcie dla gości, czy ciepła, aczkolwiek syta i niezbyt dietetyczna kolacja.

Składniki:
na ciasto
  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 kostki margaryny,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli
 na farsz
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1/4 kg żółtego sera startego na tarce o najgrubszych oczkach,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Ciasto
   Zagotować wodę z tłuszczem. Na wrzątek (nie zaprzestając gotowania na maleńkim ogniu) wsypać mąkę z solą. Mieszać całość energicznie cały czas, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek naczynia.
   Gdy wyrobimy dokładnie ciasto, zdjąć garnek z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
   Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku miksując cały czas mikserem (kolejne jajka wbijać dopiero wtedy, gdy to poprzednie połączy się dokładnie z pozostałymi składnikami). Po wbiciu wszystkich jajek miksować jeszcze całość przez kilka minut.
   Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką stołową porcje ciasta. Piec na złoto w temp. 200-220 C przez 20-25 min.
   Upieczone przekroić w poprzek, napełniać farszem gdzieś do połowy wysokości ptysia, wierzch posypać startym żółtym serem, po czym ponownie zagrzać w piekarniku, aż farsz będzie ciepły.

Farsz
   Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach.
   Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Następnie dodać pieczarki i dusić całość do miękkości. Odparować.
   Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i ostudzić. Do zimnego farszu dodać starty ser (zostawić część do posypania wierzchu).
Farszem wypełniać ptysie.

  *Gdyby okazało się, że po przekrojeniu ciasta lekko się ono nie dopiekło w środku, należy wtedy jeszcze dopiec ptysie w piecyku (już
przekrojone).



Przepis dodaję do Pieczarkowego Tygodnia 2013 Ani


Pieczarkowy Tydzień 2013



8 komentarzy:

  1. Dziękuję za dodanie tego zacnego rodzinnego przepisu do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo! :). Żebyś wiedziała jaką drogę przebył :)

      Usuń
  2. Och, jak ja uwielbiam takie przysmaki! Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Smakują też fantastycznie :)

      Usuń
  3. Nie wiedziałam, że można zrobić ptysie z pieczarkami. Oryginalny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta