Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

9 kwietnia 2013

Zupa serowa z cukinią

Składniki:
  • 1 litr bulionu z kurczaka,
  • 1/2 kg cukinii,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 10 dkg tartego żółtego sera,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • posiekany koperek wg uznania
Wykonanie:
   Cukinię umyć, obciąć końce i zetrzeć na tarce o największych oczkach wraz ze skórką. Udusić na maśle.
   Na patelnię z duszącą się cukinią dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę razem gotować i oprószyć całość mąką, cały czas mieszając i pilnując, aby nie zrobiły się grudki.
   Uduszoną cukinię przełożyć do garnka z gorącym bulionem, mieszać cały czas, bo w tym momencie łatwo o grudki z mąki w zupie, a przecież ich nie chcemy. Gotować całość ok 5 minut.
   Na koniec do zupy dodać tarty żółty ser. Mieszać póki ser się nie rozpuści. Dodać posiekany koperek i podawać.
   Zupę można zabielić śmietaną, ja tego nie zrobiłam.

Źródło: Dr Oetker "Łatwe zupy"


3 komentarze:

  1. Pyszna i szybka! Lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia - jedno z moich ulubionych warzyw. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka zupka musi być smaczna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta