Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 lutego 2013

Sałatka jarzynowa

   Z kim bym nie rozmawiała, to sałatka jarzynowa jest przygotowywana na specjalne okazje - imprezy rodzinne czy święta. Może i coś w tym jest, ponieważ ta została przygotowana dla wyjątkowych gości.
     Moja sałatka musi spełniać jeden warunek - warzywa muszą być ugotowane w rosole, gdyż dopiero wtedy można w pełni cieszyć się jej smakiem. 

Składniki:
  • 4 ugotowane marchewki,
  • 2 ugotowane pietruszki,
  • 1 ugotowany średni seler,
  • 4 duże ugotowane na twardo jajka,
  • 5 średnich ogórków kwaszonych,
  • 2 kwaskowe jabłka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 łyżka stołowa musztardy,
  • 1 mały majonez (170 g),
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
   Do dużej miski kroimy w drobną kostkę: marchew, pietruszkę, seler, obrane jajka, obrane ze skóry kwaszone ogórki oraz obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Do pokrojonych składników dodajemy puszkę odsączonego z zalewy groszku konserwowego. 
   Całość doprawiamy do smaku musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy majonez, po czym wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby składniki i smaki równomiernie ze sobą się wymieszały. 

Sałatka jarzynowa

3 komentarze:

  1. uwielbiam, ale nie jem w ciągu roku, aby najlepiej smakowa na święta :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj bardzo lubię tą sałatę. Ale mi zrobiłaś apetytu na nią

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatki jarzynowe robię co najmniej co dwa tygodnie,zawsze nieco inaczej,ostatnio dodałem ostrą papryczkę,wszystkim super smakowała

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta