Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

20 stycznia 2013

Klopsiki z warzywami

Składniki:
  • 400 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 opakowanie dowolnej mrożonej zupy jarzynowej np "zimowej", "wiosennej",
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka po meksykańsku (jeśli ktoś lubi mniej zdecydowane smaki dodajemy mniej),
  • 1 - 1,5 szkl wody,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia mięsa,
  • olej do smażenia
Wykonanie:
   Do mielonego mięsa dodajemy: kajzerkę namoczoną w wodzie następnie dokładnie odciśniętą, startą na tarce o najdrobniejszych oczkach cebulę, sprasowane ząbki czosnku, jajko, przyprawy - całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na trochę, aby mięso się zmacerowało.
   Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Każdy z nich obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju na złoto-brązowo z obu stron i przekładamy do garnka wraz z tłuszczem, na którym obsmażaliśmy mięso.
   Do garnka dolewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz mrożonkę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy jeszcze sos do smaku i jeśli zachodzi taka potrzeba zaprawiamy go mąką, aby był gęstszy, choć ja zazwyczaj tego nie robię.

Klopsiki z warzywami

2 komentarze:

  1. Moniko fajna propozycja az mi sie zachciało klopsa ;)) i dojrzałam brukselkę; chyba jutro kupie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Ten przepis to wynik akcji "opróżniamy lodówkę" :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta