Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

20 października 2012

Wieprzowina & Marchew & Seler

   Czeskiego knedlika z poprzedniego posta podałam z duszoną wieprzowiną z warzywami.
  
Składniki:
  • 1/2  kg łopatki wieprzowej,
  • 2 duże cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1/2 dużego selera,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • vegeta,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
   Mięso umyć, podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem. Kotlety posypać vegetą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na jakieś 30 minut.
   Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju i przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić mięso.
   Wieprzowinę wyciągnąć z lodówki, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto z obydwu stron. Następnie mięso przełożyć do garnka z cebulą. Podlać wodą tak, by przykryła ona mięso, dodać sos sojowy i dusić na małym ogniu. W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku.
   Kiedy mięso będzie półmiękkie, dorzucić pokrojone w nieduże słupki marchewki wraz z selerem i dusić do miękkości zarówno warzyw jak i mięsa.

Wieprzowina & Marchew & Seler

1 komentarz:

  1. takie duszone mięsko jest bardzo smaczne ;) czasem robie podobne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta